Kost och hälsa

Näringsrik varierad kost och frisk luft

En bra kost och hälsofrämjande aktiviteter anser vi vara två viktiga utgångspunkter för barnens hälsa. Vi serverar näringsrik och varierad mat som i så hög grad som möjligt också är ekologisk.

Vi tror att barn som äter bra mat och som får möjlighet att vara ute och röra sig mycket mår bättre och är friskare och kryare. 

kost

Därför är vi mycket utomhus, vi har MiniRöris (Friskis och Svettis för barn), bygger balansbanor, vi gör utflykter i skog och mark varje tisdag och de små barnen sover utomhus i sina vagnar året runt (med undantag för mycketkalla dagar). 

Måltiderna är en speciell stund för oss på Ålstens Montessoriförskola. Barnen dukar, lägger själva upp mat och plockar sedan av sina tallrikar. Det är en lugn och mysig stund att äta tillsammans.

Vår goda, nyttiga och ekologiska mat

Vi strävar efter att ha en mycket bra och varierad kost och vår mat är lagad med hänsyn till säsongens färska råvaror.

Alla rätter serveras med olika sorters sallader.

krav

Cirka 80% av all mat lagas från grunden och mellan 30-35% av maten är ekologisk. Sej och torsk är MSC-märkt.

Vi caterar vår mat från Alviksskolan där restaurangen har en särskild kock för specialkost.

Frukt och grönt till varje måltid

Vi följer de råd som finns för kosthållning från Stockholms Stad och Livsmedelsverket. Vi serverar frukt eller grönt till varje måltid, undviker att servera sockerrika livsmedel och serverar inte saft, läsk, godis, glass och kakor.

Eftersom vi värnar mycket om vår miljö återvinner vi allt matavfall som blir över.

Bak, gott och annat roligt

Vi värnar om att också uppmärksamma särskilda tillfällen med något extra gott. Vid avslutning serveras därför tårta eller dylikt (fruktalternativ finns alltid) och till jul bakar vi pepparkakor.

Barnen älskar att baka och med jämna mellanrum bakar vi i mindre grupper bröd som serveras till mellanmålet den dagen. En oerhört uppskattad och rolig aktivitet!